Login
+Follow
Login

Det naturen skänker oss

By warginna on 2016.05.25 In Mat och recept

älgkött10

Älgkött från Pello. Finns det något godare?

Jag älskar mat. Jag älskar att laga mat, äta mat, doften av mat och att fota den.

Ju äldre och klokare jag blivit desto mer har jag börjat ifrågasätta vad jag faktiskt sätter på min tallrik. Det är ju trots allt för mig själv jag äter, inte för någon annan. Jag läser etiketter noggrant i butikerna, köper jag kött vill jag veta dess ursprung och väljer svenskt före allt annat. För jag vet hur hemsk köttindustrin kan se ut, och vill inte bidra till att den upprätthålls.

Jag föredrar personligen att äta vilt, fisk och vegetariskt. Och försöker att mestadels äta så också. Köper vi hem mejeriprodukter stöttar vi det lokala och väljer Norrmejerier. Jag väljer alltid ost utan löpe, d.v.s vegetariska ostar. Och när det kommer till grönsaker försöker vi även där med att det alltid ska vara lokalt, och till största del svenskt (även om det inte alltid är lika lätt).

Det är mitt/vårt sätt att bidra till en lite mer hållbar framtid, och är absolut inga pekpinnar till någon därute som läser detta. Ingen kan vara helt felfri, men alla kan göra något. Däremot tycker jag att det är viktigt att man är medveten om vad man äter och också kan stå för det. Kött trillar inte ner från himlen och ner i våra magsäckar, det har tillhört en kropp och ett liv. Det borde vara självklart att det livet har haft det bra innan det gick sitt öde till mötes, men tyvärr så är det ju inte alltid så.

Framförallt därför vill jag ta jägarexamen. Jag vill kunna stå för att jag tagit ett liv. Jag vill veta att djuret har fått leva fritt i dess biologiska natur. Först då kan jag äta kött med gott samvete. Förhoppningsvis ska jag hinna ta jägarlicens innan detta års slut. Främst vill jag jaga skogsfågel, som min pappa alltid har gjort. Men jag älskar älgkött så det vore intressant att testa vara med på älgjakt också.

jagaWEB

En höst i skogen med pappa och Tähti, en av min familjs finsk spetsar. 

Något som har kommit att bli ett av mina största intressen är att ta tillvara på växter, blommor och bär som naturen skänker oss, helt gratis. I år har jag hittills tappat björksav, gjort tallbarrsdryck och kokat maskrossirap. Mer ekologiskt än så blir det inte! Och nu när sommaren står vid dörren finns det ännu mer att ta tillvara på! Ett helt paradis av godsaker. Jag ser fram emot att koka en massa saft att njuta av varma sommardagar.

Det finns ju så mycket därute vi inte har en aning om hur vi kan nyttja. Men nästan allt i skogsskafferiet är faktiskt ätbart. Så istället för att köpa sallad, varför inte plocka din egen ute i skogen? Bunkra upp och frys ner till vintern också! Och läs på, läs på, läs på! Du sparar både pengar och på miljön genom att välja det mest naturliga som finns ♥

växtbildenWEBBjörksav och maskrossirap.

matbildenWEBLokalproducerad ren, björklöv och brännässlor.

 

0 Responses to "Det naturen skänker oss"

    Comments (0)

    Leave a comment

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
    *
    *

Välkommen till min hörna!

Jag heter Sanne Brännström och är en tornedaling med kameran i högsta hugg. Jag lever för att andas frihetens luft ute i det vilda. Naturen är min största inspiration och det speglas i det mesta jag gör rent kreativt.

För tillfället studerar jag till naturturismutvecklare och drömmer konstant om porlande bäckar och djupa skogar.

Det är jag, min sambo Isak och våra två hundar Iwa (australian shepherd) och Izla (siberian husky) mot världen. Isak satsar på hockeykarriären och jag drömmer om ett jobb med naturen som kontor, ett helt gäng slädhundar att ge all min kärlek till och ett hållbart liv långt bort från civilisationen.

Just nu är vi bosatta i Piteå. Denna sommar planerar jag även att äntligen starta eget företag som fotograf, något jag drömt om väldigt länge.

Hoppas du är här för att stanna!

+Follow
Kategorier

Login