Login
+Follow
Login

Koppla av, koppla ner

By warginna on 2016.04.23 In Inspiration

intothestream2

 

En stor stressfaktor för mig, och säkerligen många andra är att ständigt vara tillgänglig. Att ständigt kunna nås på flera olika sätt.

Vi bär med oss våra mobiltelefoner överallt. Folk kan ringa oss, SMS:a, FaceTime:a, snapchatta, skriva i Facebook-chatten, mejla och så har vi Instagram och Twitter på det. Många olika kanaler där i princip alla människor, jorden över kan få tag i oss. Dygnet runt. Visst, det är ju en revolution i sig, och rätt otroligt egentligen! Men med ett sådant kraftigt genomslag kommer även en rad nackdelar.

Jag är så glad att ha vuxit upp och hunnit vara liten i en tid innan mobiltelefoner var självklara. Jag minns hur jag som 12-åring delade mobiltelefon med min mamma, den användes enbart för att ringa och sms:a när det behövdes. Skulle nåt sådant hända idag? Knappast! Nu har nästan varenda litet barn en iPhone eller surfplatta. Och barnen lär sig vid allt yngre åldrar hur de ska handskas med dessa apparater. Sorgligt nog. Som att man ersatt allt det naturliga med teknologi.

Det stressar mig otroligt mycket att behöva vara nåbar 24/7. Ibland träffar det mig som ett slag i ansiktet. Jag har inga problem att lämna ifrån mig min telefon i flera timmar. Jag tycker att det rentav är skönt. Och jag har länge funderat på att börja med bestämda rutiner för hur och när jag ska gå in och titta på exempelvis Instagram, som är en stor del av min vardag nuförtiden.

Jag tror att vi är mer rastlösa idag. Så fort vi behöver vänta i några minuter, så fort vi får slå oss ner och ta en paus så dyker den fram – telefonen. Sociala medier. Hela världen i en telefon.

Det är inte nyttigt. Det blir för mycket. Forskning visar på att det både försämrar vår sömn och gör oss mer stressade. Det talas även om strålning, ja, vem vet hur dessa små apparater påverkar oss i det långa loppet?

Stress och jag är inte vänner. När jag blir stressad drabbas jag lätt av panikångest. Och med årens gång har jag märkt hur jag mer och mer blir påverkad av att alltid vara nåbar. Jag undviker ibland medvetet att direkt svara på meddelanden, om de inte är brådskande eller viktiga. Jag gör det inte för att vara elak, jag gör det för att jag helt enkelt inte alltid orkar. Det är nog inte ens meningen att vi ska behöva vara tillgängliga för alla hela tiden. Ju mer jag tänker på det, desto märkligare tycker jag det låter: att det förväntas av oss att vi ständigt ska vara nåbara. Vad vi än gör, är inte det helt snedvridet?

aprilskogenWEB

 

Naturen och skogen är min räddning. Att åka ut längs skogsvägar, stanna och ge mig ut i tystnaden. Vandra runt i mjuk mossa, inte ha något mål eller måste. Det ger mig så mycket. Hundarna springer och leker, bäcken brusar, fåglarna kvittrar. Det finns ingenting som är mer avkopplande.

Jag brukar antingen lämna mobilen i bilen eller ha den på flygplansläge/ljuslös i fickan, ifall något skulle hända. Men jag undviker att ta upp den och scrolla genom flöden av information och bilder. Det jag har framför mig är mycket viktigare, och framför allt: det är här och nu, det är på riktigt.

iwaizlaaprilweb

 

Mina bästa tips för att koppla ner, lite oftare:

 • Gör en ”apparatlåda”, där du lägger din mobiltelefon när du bestämmer dig för att avskärma. Exempelvis när du kommer hem från jobb eller skola. Ha mobilen på ljudlöst eller flygplansläge.
 • Bestäm dig ibland för helt sociala medie-fria dagar. Det gör dig bara gott!
 • Vid sociala medie-fria dagar: känn inget behov av att ta igen allt du missat dagen därpå. Skulle något akut eller revolutionärt ha hänt, hade du fått reda på det på något annat sätt än genom att scrolla igenom Instagram- eller Facebookflödet.
 • När du testat på sociala medie-fria dagar ett par gånger, med jämna mellanrum: testa att förlänga de dagarna till en vecka.
 • Välj en bok framför telefonen.
 • Ha inte på TV:n i bakgrunden när du gör något annat, stäng av den. Eller ersätt den med din favoritmusik.
 • Gå ut och promenera utan telefonen. Nej, du behöver inte alltid lyssna på spotify. Fokusera istället på omgivningen, ljuden runt omkring och rensa tankarna i din egen takt.
 • Och sist men inte minst: ge dig ut i naturen. Utforska nya platser, ta med dig en matsäck och kameran = ett vinnande koncept!

 

97 Responses to "Koppla av, koppla ner"

  Comments (97)

 1. Paulina wrote:

  Åh, den här texten hittade vägen til mig alldeles i rättan tid <3 härligt att få veta att andra går runt med samma tankar som en själv. Det ger lite hopp i min knopp (ofrivilligt rim hihi). Din blogg inspirerar mig otroligt, jag sitter inne med stora drömmar om hur jag vill leva, och jag tror att jag snart vågar ta nästa steg…

  • warginna wrote:

   Vad glad jag blev av din kommentar. Så vacker och äkta! Tack, för dina ord! Självklart vågar du ta nästa steg, kom ihåg att bara du kan förändra ditt eget liv och förverkliga dina drömmar <3 kram!

 2. Leave a comment

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
  *
  *

» «
Välkommen till min hörna!

Jag heter Sanne Brännström och är en tornedaling med kameran i högsta hugg. Jag lever för att andas frihetens luft ute i det vilda. Naturen är min största inspiration och det speglas i det mesta jag gör rent kreativt.

För tillfället studerar jag till naturturismutvecklare och drömmer konstant om porlande bäckar och djupa skogar.

Det är jag, min sambo Isak och våra två hundar Iwa (australian shepherd) och Izla (siberian husky) mot världen. Isak satsar på hockeykarriären och jag drömmer om ett jobb med naturen som kontor, ett helt gäng slädhundar att ge all min kärlek till och ett hållbart liv långt bort från civilisationen.

Just nu är vi bosatta i Piteå. Denna sommar planerar jag även att äntligen starta eget företag som fotograf, något jag drömt om väldigt länge.

Hoppas du är här för att stanna!

+Follow
Kategorier

Login