Login
+Follow
Login

4 kvinnor att inspireras av

By warginna on 2016.03.08 In Inspiration

 

Idag är det internationella kvinnodagen, en dag som på många sätt behövs för att uppmärksamma att kvinnan än idag, fruktansvärt nog, är underordnad i samhället. Vår värld är långt ifrån jämställd, även om vi i många länder kommit långt i jämställdhetskampen så är vi inte där än.

De allra flesta av mina förebilder är kvinnor. För att kvinnor är helt fantastiska, kloka och inspirerande. Här har ni fyra av dem:

4854022_orig

Sigrid Ekran

När jag först hörde talas om Sigrid höll jag på att smälla av av beundran. Som ny i slädhundsvärlden hade jag funnit min idol. Världsmästare i långdistans två gånger (Finnmarkslöpet – 1100 km), en kvinna, i en annars mansdominerad värld, som bor med sina huskies i den undersköna norska fjällvärlden, wow alltså.

Hon talar om att hon aldrig känner sig ensam när hon är med sina hundar och att naturen är hennes pojkvän. ”Sometimes I love it, sometimes I hate it, sometimes I scream at it and sometimes it’s just warm and lovely”

Nu ställer hon upp i Iditarod – en amerikansk slädhundstävling som går från Anchorage till Nome i Alaska. Ett lopp som normalt tar 9-15 dagar att fullfölja. Jag hoppas av hela mitt hjärta att Sigrid tar hem segern.

CherylonPCT-680

01-cheryl-strayed-2.nocrop.w529.h327Bilder lånade från Cheryls hemsida och härifrån.

Cheryl Strayed

Först såg jag filmen Wild med Reese Witherspoon som gestaltar Cheryl Strayed och blev obeskrivligt tagen. Nu läser jag boken och är om möjligt än mer tagen. Det är en fruktansvärt gripande, vacker och inspirerande berättelse.

Cheryl är ett bevis på att du kan göra vad-fasen-som-helst. Var än du befinner dig i livet, så kan du övervinna alla inre demoner bara du vill. Bara du bestämmer dig för att vara stark och modig så kan du vara det. Även när det känns som allra värst. Ge aldrig, aldrig upp.

Efter sin mammas död faller Cheryls värld i bitar, en splittrad familj, ett krossat äktenskap, dränkt i sorg och djupt nere i ett drogmissbruk finner hon sin räddning i att vandra the Pacific Crest Trail. 200 mil på 100 dagar, genom öken, snö och berg. En vandring som kommer att förändra hennes liv totalt. Naturens storhet, tänk på allt magiskt den kan göra med oss.

För en överdos av inspiration och en frisk ögonöppnare, läs boken Vild. Och se sedan den vackra filmen!

021911

030406Bilder lånade från Jonnas blogg.

Jonna Jinton

Jag fann Jonnas blogg när jag ännu bodde hemma i Pello. I Jonnas blogg fann jag igenkänning. Någon som jag.

Hon gjorde det som så många drömmer om, men inte vågar: ta steget ut i de vilda drömmarnas land. Ut till glebsbygd, ut till ett liv i samklang med det finaste och mest dyrbara vi har: naturen och dess urkraft.

Hon lämnade sin lägenhet och utbildning i Göteborg och startade ett helt nytt kapitel i en vedeldad stuga i Grundtjärn, en västernorrländsk idyll på 10 invånare. Och det har inte alltid varit lätt, vet jag som har läst hennes blogg i flera år. Hon har brottats med de isbitande vintrarna, men lever idag på det hon älskar att göra: hon är bloggare, fotograf och konstnär.

Jonna Jinton är en saga som blir sann varenda gång du besöker hennes blogg. Hon upphör aldrig att inspirera mig, som känner precis samma längtan som hon bar på innan hon valde bort stadslivet. Städer har aldrig varit något för mig, jag har alltid vetat var mitt hjärta hör hemma.

lbz_large Sue_1200x900-590x443Bilder lånade från National Geographic.

Sue Aikens

”I am a 50 year old fat chick who chooses to live alone on Alaska’s North Slope. I am completely alone from September to the following June and live in a tent. (a cool one) I appear on Nat Geo’s ”Life Below Zero”. My lifestyle may not be your cup of tea, but it makes my soul sing!” – så beskriver Sue sig själv.

Hon är nog den tuffaste människa jag någonsin hört talas om. Hennes vishet och avslappnade syn på livet är beundransvärd. Hon är direktör på Kavik River Camp som är ett basläger för jägare mitt ute i björnarnas Alaska. För 9 år sedan blev hon attackerad av en grizzlybjörn som lämnade henne för döden.

“I had to sew my own head together, my arm, and before my hips popped out, I went across the river, found the bear, shot him, called the trooper, and there I lay for 10 days.”

Inte ens Alaska hårdaste berg är hårdare än Sue. Hon måste ha ett psyke av stål som går igenom eld och vatten för sitt älskade Kavik, hennes sanna hem.

Har ni inte sett det än, så måste ni kolla in Life Below Zero där man bland annat får följa Sue’s liv. Ett galet bra tv-program!

 

3 Responses to "4 kvinnor att inspireras av"

  Comments (3)

 1. Jonna wrote:

  Åhh men gud vad gullig du är som skriver så fint! Blev så himla glad för detta!! Du verkar vara en så himla fin människa och jag beundrar dig för ditt sätt att skriva och uttrycka dig i bilder.
  Du är fantastisk <3 Tack fina du för att du gav mig ett stort leende och för att du skrev så fint om mig och min blogg. Det värmde i hjärtat.

  Och GRATTIS på kvinnodagen du vackra kvinna <3

  Kram
  / Jonna

 2. Penélope wrote:

  Ett mycket bra inlägg dagen till ära 🙂 Aldrig hört talas om Sue förut, så det var roligt att få kolla upp något nytt.

 3. Linnea wrote:

  åh så peppigt inlägg!! ser så fram emot att också slå klorna i boken Wild snarast!!

 4. Leave a comment

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
  *
  *

Välkommen till min hörna!

Jag heter Sanne Brännström och är en tornedaling med kameran i högsta hugg. Jag lever för att andas frihetens luft ute i det vilda. Naturen är min största inspiration och det speglas i det mesta jag gör rent kreativt.

För tillfället studerar jag till naturturismutvecklare och drömmer konstant om porlande bäckar och djupa skogar.

Det är jag, min sambo Isak och våra två hundar Iwa (australian shepherd) och Izla (siberian husky) mot världen. Isak satsar på hockeykarriären och jag drömmer om ett jobb med naturen som kontor, ett helt gäng slädhundar att ge all min kärlek till och ett hållbart liv långt bort från civilisationen.

Just nu är vi bosatta i Piteå. Denna sommar planerar jag även att äntligen starta eget företag som fotograf, något jag drömt om väldigt länge.

Hoppas du är här för att stanna!

+Follow
Kategorier

Login