Login
+Follow
Login

En trolsk nattvärld

By warginna on 2016.02.06 In Naturturismutvecklare

 

Nu är jag hemma från underbara Jokkmokk igen. Det har varit en fantastiskt rolig vecka, fylld av marknadsståhej, lite hundspannskörning i kylan, intressanta föreläsningar och såklart: suovas. Men mer om det senare…

Jag tänkte faktiskt börja med att visa er några bilder jag tog ute vid stugan som jag och fyra klasskamrater bodde i under veckan. Stugan ligger på en mytomspunnen plats, några mil utanför Jokkmokk. Vi har fått höra att platsen heter trollsjön på samiska, och att den bär på mer än en historia.

Det sägs att man förr i tiden begravde människor längs klipporna vid sjön vintertid, för att hålla dem konserverade till våren då de fraktades bort. Jag har ingen aning om sanningshalten i den skrönan, men sant är i alla fall att skogarna här lever sitt eget liv. ”Alla som bott där har flytt, jag skulle aldrig våga sätta min fot där”, fick vi höra av en Jokkmokkbo.

Jag var ute och fotograferade några kvällar. Ensam ute i mörkret plumsade jag i djupsnön och bar på både kameraväska och stativ. Himlen härute är alldeles stjärnklar, jag tror nog aldrig att jag sett så mycket stjärnor i hela mitt liv. Det var bara…. wow. Som att titta upp i en mystisk saga.

Men jag önskar nästan att jag spelat in ljuden jag fick höra när jag var därute. Märkliga läten, kanske var det skogen som talade med mig? Kanske den försökte berätta något…  Samtidigt som jag stod trollbunden och tittade upp i rymden tyckte jag mig flera gånger höra fotsteg i natten. Fastän mina klasskamrater var inne i värmen.

En trolsk nattvärld, sannerligen…

skyfullofstars2

Det händer ofta att det är norrsken utan att människoögat kan uppfatta det. Denna kväll var en sådan. Kameran hjälpte mig att få se det gröna ljuset.

norrskenjokkmokk32Nattmagi.

sayhitothenorthernlights2

En annan kväll sken norrskenet upp hela himlen, det var -25 och vi sprang ute och åh-ade som aldrig förr.

norrskenjokkmokk52

Norrsken över den mytomspunna trollsjön.

 

6 Responses to "En trolsk nattvärld"

  Comments (6)

 1. Kristin wrote:

  ÅH så vackert. Jag har aldrig sett norrsken men jag har lovat mig själv att jag ska.

  • Micke wrote:

   Plågade själar försöker göra sig hörda. Detta är säkerligen en mycket speciell plats, med många som inte fått säga sitt i det jordiska livet. Därav hörs deras ångest ibland i den Tornedalska natten!

  • warginna wrote:

   Det måste du uppleva! 🙂

 2. Sara wrote:

  Hej! Gillar verkligen din blogg och dina bilder! Kan inte du visa lite hur du har det hemma? Hur ni har inrett det och så? 🙂

  • warginna wrote:

   Hej och tack så mycket! Ja, absolut det kan jag göra i helgen när vi har städat lite grann 😉

 3. Micke wrote:

  Njae,Jokkmokk är väl inte riktigt Tornedalen,men inte långt ifrån

 4. Leave a comment

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
  *
  *

Välkommen till min hörna!

Jag heter Sanne Brännström och är en tornedaling med kameran i högsta hugg. Jag lever för att andas frihetens luft ute i det vilda. Naturen är min största inspiration och det speglas i det mesta jag gör rent kreativt.

För tillfället studerar jag till naturturismutvecklare och drömmer konstant om porlande bäckar och djupa skogar.

Det är jag, min sambo Isak och våra två hundar Iwa (australian shepherd) och Izla (siberian husky) mot världen. Isak satsar på hockeykarriären och jag drömmer om ett jobb med naturen som kontor, ett helt gäng slädhundar att ge all min kärlek till och ett hållbart liv långt bort från civilisationen.

Just nu är vi bosatta i Piteå. Denna sommar planerar jag även att äntligen starta eget företag som fotograf, något jag drömt om väldigt länge.

Hoppas du är här för att stanna!

+Follow
Kategorier

Login